Testis Torsiyonu

Testis torsiyonu, testisin dönmesi sonucu kan akışının kesilmesiyle ilgili acil bir tıbbi durumdur. Hızlı bir müdahale gerektiren bu durum, tedavi edilmezse çok kısa sürede testisin kaybına, fonksiyonunun kaybedilmesine yol açabilir. Bu nedenle, bu hastalığı tanımak ve hakkında bilgi edinmek önemlidir. Yazının devamında yer alan bilgileri okuyup farkındalık edinmek, belirtiler fark edildiğinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna danışmak gerekir.

 

Testis Torsiyonu Nedir?

Testis torsiyonu, testise kan akışını sağlaya damar ve kanalların kendi etrafında büküldüğünde ortaya çıkan durumdur. Kan akışının azalması ile birlikte anı ve oldukça şiddetli bir ağrı olur ve testis şişmeye başlar. Testis torsiyonu en sık 12-18 yaşları arasında görülür, ancak her yaşta, hatta doğumdan önce anne karnında iken dahi olabilecek bir durumdur.

Testis torsiyonu genellikle acil ameliyat gerektirir. Hızlı bir şekilde bükülmüş olan damar eski haline getirilerek testise kan akımı sağlanır ise testis genellikle kurtarılabilir. Ancak kan akışı çok uzun süre kesildiğinde (6 saati geçmiş olgularda), testis o kadar ağır hasar görebilir ki çıkarılması gerekebilir.

Testis Torsiyonuna Neden Olabilecek Faktörler

Testis torsiyonuna neden olabilecek faktörler herkeste aynı etkiyi göstermeyebilir. Her hastanın durumu farklıdır ve herhangi bir sebep olmaksızın da ortaya çıkabilir. Şu faktörler etkili olabilir:

  • Anatomik olarak farklılıklar bu hastalığın riskini artırabilir.
  • Kasık bölgesine veya testis bölgesine alınacak bir darbe, travma sonucu torsiyon oluşumuna neden olabilir.
  • Yoğun fiziksel aktiviteler ağır yük kaldırmalar da bir risk faktörüdür.
  • Genetik yatkınlık bu noktada önemlidir.

Testis Torsiyonu Belirtileri

Testis torsiyonu olan genç erkekler tipik olarak gece yarısı veya sabah erken saatlerde skrotal ağrı nedeniyle uyanırlar. Testis torsiyonu diğer belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Skrotumda ani, şiddetli ağrı
  • Skrotumun şişmesi
  • Karın ağrısı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Normalden daha yüksekte veya olmaması gerek yerde konumlanmış testis
  • Sık idrara çıkma
  • Ateş

 

testis-torsiyonu-nedir

 

Testis Torsiyonunda Tipler

Testis torsiyonunda farklı tipler bulunmaktadır. Testis zarının içinde veya dışında meydana gelmesi nedeniyle ikiye ayrılırlar.

İntravaginal Testis Torsiyonu: Bu tipte, testis torsiyonu, testisleri saran zarın içerisinde meydana gelir. Testislerin zarı olan tunika vaginalis, dönerek testis torsiyonuna neden olur.

Ekstravaginal Testis Torsiyonu: Bu tip torsiyonda, testis torsiyonu, testislerin zarının dışında meydana gelir. Genellikle spermatic kord denilen testisleri taşıyan yapı dönerek torsiyona yol açar.

Ne Zaman Doktora Başvurmalı?

Ani veya şiddetli testis ağrısı için acile başvuru yapılması gerektiren bir durumdur. Testis torsiyonu tanısı konursa, hızlı bir şekilde müdahale edilmesi testisin ciddi hasar görmesini veya kaybını önler.

Ani testis ağrısı olup sonrasında geçse bile acile başvurmak gerekebilir ki bu durum testisin torsiyone olup kendiliğinden geri dönmesine ve kan akımının normale gelmesinden kaynaklanıyor olabilir. Bu olgularda da ameliyat gerekebilir.

Testis Torsiyonu Nedenleri

Testis torsiyonunun neden oluştuğu açık değildir. Testis torsiyonu görülen erkeklerde testisin skrotum içinde serbestçe dönmesine izin veren bir özelliğe sahip olduğu ve bu serbestiyetin kendi etrafında dönmesini tetiklediği düşünülmektedir.

Testis torsiyonu genellikle şiddetli aktiviteden birkaç saat sonra, testislerde küçük bir yaralanmadan sonra veya uyurken ortaya çıkar. Ergenlik döneminde soğuk sıcaklık veya testisin hızlı büyümesi de rol oynayabilir.

Testis Torsiyonu Risk Faktörleri

Testis torsiyonu risk faktörleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Testis torsiyonu en çok 12 ila 18 yaşları arasında görülür.
  • Geçirilmiş testis torsiyonu: Tedavi olmadan geçen testis ağrısı (aralıklı torsiyon ve detorsiyon), muhtemelen yeniden ortaya çıkacaktır. Ağrı nöbetleri ne kadar sık olursa, testis hasarı riski o kadar yüksek olur.
  • Ailede testis torsiyonu öyküsünün bulunması da riski artırır.
 

Testis Torsiyonu Komplikasyonlar

Testis torsiyonu komplikasyonları, testiste hasar veya testisin tamamen kaybı olarak nitelendirilebilir. Testis torsiyonu birkaç saat tedavi edilmediğinde kan akışının engellenmesi testiste kalıcı hasara neden olabilir. Testis ciddi şekilde hasar görmüşse, cerrahi olarak çıkarılması gerekir.

Bazı durumlarda, bir testisin hasar görmesi veya kaybı, ilerleyen yaşlarda çocuk sahibi olma yeteneğini etkiler. Kişinin ani ve şiddetli ağrı yaşamasına neden olacağı için kaygı ve endişe konularında etkilenmesine neden olur. Bu hastalık sırasında doku hasarı oluşabilir ve enfeksiyon riski artar. Bu nedenle tedavi zorlaşabilir ve iyileşme süreci uzayabilir.

Testis Torsiyonu Nasıl Önlenir?

Testis torsiyonunu önleyebilecek bir yöntem yoktur. Bazı olgularda testis skrotuma dikişlerle sabitlenerek torsiyon riski bertaraf edilebilir. Aile geçmişinde bu hastalığı yaşamış birisi varsa düzenli olarak kontrole giderek ve bu hastalıkla ilgili farkındalık kazanarak bir nevi önlem alınmış olunabilir. Kasık bölgesine ve testislere zarar verecek durumlardan kaçınılabilir. Sıkı kıyafetler giymekten uzak durulabilir.

Testis Torsiyonunda Tedavi

Testis torsiyonunda tedavi acil gereklidir. Bu durum organın hasar görmesine ve fonksiyonunu kaybetmesine neden olabilir. Tedavide testisin dönmesi düzeltilir ve kan akışı yeniden sağlanır. Tedavi cerrahi müdahaleyi gerektirir ve mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır. Cerrahi müdahale, testisin orijinal pozisyonuna dönmesini sağlamak için genellikle dikişler veya sabitleme yöntemleri kullanır. Torsiyonun düzeltilmesiyle kan akışı yeniden başlar ve testis dokusu korunmaya çalışılır.

Testis Torsiyonunda Ameliyatlar

Testis torsiyonunda ameliyat ile testisin olması gereken yere yerleştirilmesi veya tamamen çıkarılması işlemleri gerçekleştirilir. Ameliyat ile sorun düzeltilir, kan akışı yeniden sağlanır ve dolaşımı etkilenen dokular kurtarılır. Lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilir. Acil bir durumdur ve tedavi mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır.

Orchidopexy (Testis Fiksasyonu): Bu yöntemde, cerrahi olarak testis normal pozisyonuna yerleştirilir ve tekrar dönmesini önlemek için sabitlenir. Orchidopexy, en yaygın kullanılan ameliyat yöntemidir.

Orşiektomi (Testis Çıkarılması): Bazı durumlarda, testis torsiyonunun neden olduğu hasar çok ciddi olabilir ve testisin tamamen çıkarılması gerekebilir. Testisin fonksiyonunu kaybettiği veya dokusunda ciddi hasar olduğu durumlarda tercih edilen bir seçenektir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

dil-bagi

Dil Bağı

Dil bağı, normalden farklı olarak kalın, sıkı ve kısa bir yapıda olur. Dilin ucunun a…

Devamını Oku
konjenital-aganglionik-megakolon

Konjenital Aganglionik Megakolon

Hirschsprung hastalığı, fetüsün gelişimi esansında nöral krest hücrelerinin (enterik …

Devamını Oku