Dil bağı, normalden farklı olarak kalın, sıkı ve kısa bir yapıda olur. Dilin ucunun alt kısmı ile ağız tabanını bağlayan bir yapıdır ve bu nedenle bebeklerde emzirmeyi engelleyebilir. Doğumla birlikte görüldüğü için bebeklerde erken tanı konulduğunda kolaylıkla tedavi edilebilir. Çocukluk döneminde konuşma bozukluklarına neden olabilir.
Dil Bağı Nedir?
Dil bağı, ankiloglossi olarak da bilinen ve doğumdan beri var olan bir problemdir. Lingual frenulum adı verilen esnek yapı, dil ile ağız arasındaki bağlantıyı sağlar. Bazı kişilerde kısa bazılarında uzun ve esnektir. Normalden farklı olduğunda dil bağı olarak adlandırılır. Konuşma, beslenme, bebeklerde de emme problemlerine neden olabilir.
Dil Bağı Neden Olur?
Dil bağı; bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında meydana gelen bir durumdur. Bu gelişimde dil ve ağız birbirine bağlıdır ve geliştikçe dil, ağızdan ayrılır. Sadece ince bir doku dilin altında ağızla birleşik olarak kalır. Bebek büyüdükçe bu bağ da küçülüp incelenir. Ancak çocuklarda bu doku kalın olarak kalırsa dil bağı olarak adlandırılır ve dil hareketlerini zorlar.
Dil Bağı Belirtileri
Dil bağı belirtileri, hastaya göre değişebilir. Bazı kişilerde hafif, bazı kişilerde şiddetli olabilir. Bebeklerde emme ile ilgili bir sorun yaşanır. Yenidoğan bebeklerde; emerken kavrama zorluğu, sürekli aç kalma, kilo alamama, emzirirken sürenin uzaması gibi belirtiler ile anlaşılabilir. Annede de aynı zamanda emzirirken ağrı, meme ucunda çatlak oluşması, yetersiz süt miktarı ile ilgili semptomlar görülebilir. Biraz daha büyük çocuklarda; yutmada güçlük, çocuğun çıkardığı seslerde güçlük, dondurma yalamada güçlük, nefesli enstürman çalmada zorluk, dilin ağız içindeki hareketlerinde zorlanma görülebilir.
Dil bağı, bebeğin ağız gelişimini, yemek yemesini, konuşmasını ve yutkunmasını etkileyebilir. Dil bağı belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Dilin üst dişlere doğru kaldırılmasında veya bir yandan diğer yana hareket ettirilmesinde zorluk
- Dilin alt ön diş seviyesinden daha dışarı çıkmasında sorun
- Dilin dışarı çıktığında çentikli veya kalp şeklinde görüntü oluması
- Bebeğin emmede sorun yaşaması
- Büyük çocuklarda yemek yemeyi, konuşmayı veya arka dişlere ulaşmayı engelleyen dil
- Komplikasyonlar
Dil Bağı Olduğunu Nasıl Anlarız?
Dil bağı olduğu, ağız içerisinde dili ağza bağlayan kısa ve ince olması gereken bağın normalden farklı oluşuyla anlaşılabilir. Dili ağız içerisinde bağladığı için dil, istediği gibi hareket edemez. Doğumda ortaya çıktığı için, bebeklik döneminde görülen belirtileri dikkate alınmalıdır. Farklı olan durumlar için doktora danışılması gerekir. Dil bağı, genellikle bebeğin beslenme sürecini etkiler. Bebek dilini uygun şekilde yerleştirip emme işlemini gerçekleştiremediği için memeyi ısırmaya çalışabilir. Memeyi tamamen kavrayamama, emerken farklı bir ses çıkarma, iyi beslenememe ve yeterli kiloyu alamama durumları görülebilir.
Dil Bağı Tanısı Nasıl Konur?
Dil bağı tanısı, belirti görülen bebeklerde ilgili doktorların yapacağı muayene ve hasta öyküsü ile konulmaktadır. Dil bağı, bebeklerde beslenme problemlerine yol açtığı için, doktor öncelikle bebeğin beslenme öyküsünü dinler. Sonra bebeğin ağız içerisini inceler. Eğer hasta çocukluk çağındaysa, konuşma problemi yaşayıp yaşamadığını inceler. Bazı sessiz harfleri ve heceleri söylemesini ister. Bazen de dil uzunluğunun boyutu ölçülerek değerlendirme yapılabilir. Çocuklarda, dili dışarıya çıkarması istenebilir, aynı şekilde dili damağa değdirme gibi eylemleri yapabilme yeteneği değerlendirilir.
Dil Bağı Riskler
Dil bağı, bebeklerde ve çocuklarda birçok sağlık sorununa neden olabilir. Dil bağı riskleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Emzirme sorunları: Emzirme, bebeğin dilini emerken alt diş eti üzerinde tutmasını gerektirir. Dilini hareket ettiremez veya doğru pozisyonda tutamazsa, bebek memeyi emmek yerine çiğneyebilir. Bu, önemli meme ağrısına neden olabilir ve bebeğin anne sütü almasını azaltır. Sonuç olarak, yetersiz emzirme yetersiz beslenmeye ve gelişme geriliğine yol açabilir.
Konuşma zorlukları: Dil bağı, "t", "d", "z", "s", "r" ve "l" gibi belirli sesleri çıkarma yeteneğini engelleyebilir.
Kötü ağız hijyeni: Daha büyük bir çocuk veya yetişkin için dil bağı, yemek artıklarını dişlerden temizlemeyi zorlaştırabilir. Bu, diş çürümesine ve diş etlerinin iltihaplanmasına neden olur. Dil bağı ayrıca iki alt ön diş arasında boşluk veya boşluk oluşmasına da yol açabilir.
Dil bağı dondurma külahını yalamak, dudakları yalamak, öpmek veya üflemeli çalgı çalmak gibi aktiviteleri engelleyebilir.
Dil Bağı Tedavi
Dil bağı tedavisinde, dil bağının bebekte veya çocukta herhangi bir soruna neden olup olmadığı önemlidir. Eğer konuşmada veya beslenmede bir zorluk yaşanmıyorsa, düzenli takip edilebilir. Beslenmede bir sorun yaşanmasına yol açıyorsa, dil bağı cerrahi müdahaleler ile tedavi edilebilir. Cerrahi olarak dilin hareketini kısıtlayan zar kesilir. Büyük çocuklarda bu zar gelişkin ve kalın olduğu için kesildikten sonra dikiş atılması gerekir. Bununla birlikte ilk ay içinde tanı konulan bebeklerde bu işlem daha kolaya olmaktadır.